Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

"Το άρωμα της ζωής είναι αλμυρό" Της Σταυρούλας Φραγκουδάκη

 Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο "Αγκυροβολημένα Όνειρα" μου ζήτησαν από ένα περιοδικό να μιλήσω για την ποίηση και για το βιβλίο μου. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πιάσω το βιβλίο στα χέρια μου . Ήταν η πρώτη ποιητική μου συλλογή ,μύριζε αλμύρα . Είναι γεμάτο χρώμα μπλε . Ο ουρανός και η θάλασσα ξεχειλίζουν από τις σελίδες του . Αυτή η τεράστια μπλε έκταση βοηθάει στο να αποφορτίζεται το μυαλό , να ηρεμείς και να νιώθεις ελεύθερος . Βλέποντας αυτή την εικόνα της θάλασσας και του ουρανού να είναι σε παράλληλες ευθείες ,δεν γινόταν να μην γράψω ποίηση . 

Η έμπνευση μου για να γράψω , είναι η ζωή και η ζωή είναι σαν τη θάλασσα . Ανατρεπτική , άδικη και σκληρή πολλές φορές  αλλά και τόσο προκλητικά εθιστική , που θες να ρουφήξεις κάθε σταγόνα της . Σαν τη θάλασσα και αυτή ,πότε φουρτουνιάζει και πότε γαληνεύει . Το σίγουρο είναι ότι μετά από κάθε φουρτούνα της ζωής , γίνεσαι πιο δυνατός -βράχος , όπως λέει και ένα ποίημα μου . Γίνεσαι πιο αποφασισμένος να αλλάξεις όλα όσα περνούν από το χέρι σου και σου δυσκολεύουν τη ζωή. Η ανθρώπινη λαχτάρα μας στο να χαρούμε μόνο της καλές στιγμές είναι εκεί ακριβός που χάνουμε κάποιες φορές την ουσία της ύπαρξης μας και της συνύπαρξης μας . 

Μέσα μας , όμως είναι οι λύσεις για όλες τις φουρτούνες μας . Τα νερά που κολυμπάμε δεν είναι πάντοτε ρηχά , ούτε καθαρά . Μόνοι μας θα μάθουμε να επιπλέουμε στην επιφάνεια της καταγάλανης θάλασσας και να αντικρίζουμε τον απέραντο ουρανό . Εκεί στην επιφάνεια είναι και οι λύσεις για τις δυσκολίες που θα έρθουν και θα προσπαθήσουν να μας βουλιάξουν, αλλά εμείς τόσα χρόνια μάθαμε να κολυμπάμε και να συνεχίζουμε να κάνουμε όνειρα . 

Κάπου εκεί , λοιπόν , εμφανίζονται τα όνειρα , στην προσπάθεια μας να κρατηθούμε στην επιφάνεια και να μπορέσουμε να σηκώσουμε την άγκυρα που μας κρατάει ακόμη στο νερό . Είναι εκεί για να μας δείξουν πως ήρθε η ώρα να ανοίξουμε φτερά και να ξεκινήσουμε το ταξίδι . Εκείνο το ταξίδι που από τη στιγμή της γέννησης μας έχουμε ξεκινήσει και προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να το κάνουμε όσο πιο ανώδυνο ... όσο πια γαλήνιο, στο βαθύ μπλε του πελάγους και το καταγάλανο του απέραντου ουρανού . 

Εδώ έχει λόγο η ποίηση . Μας χαρίστηκαν τόσες εικόνες που δημιουργούν τόσα συναισθήματα γύρω μας που όλα τους με μαγικό τρόπο πρέπει να αποτυπωθούν σε ένα χαρτί . Πρέπει να διαβαστούν και από άλλα μάτια , να αγγίξουν και άλλες καρδιές και να ταξιδέψουν πολλές ψυχές ακόμα . Ποίηση ...προέρχεται από τη λέξη ποιέω-ποιώ...που σημαίνει δημιουργώ , φτιάχνω κάτι από την αρχή . Λέγοντας ,λοιπόν την λέξη ποίηση , μου έρχεται στο μυαλό η λέξη ΖΩΗ. 

Άρα ΖΩΗ =ΠΟΙΗΣΗ!!!!

Σταυρούλα Φραγκουδάκη 2019

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Design by Wordpress Templates | Bloggerized by Free Blogger Templates | Web Hosting Comparisons